لعبة الارقام، تحليل نتيجة الاعلانات على الفيسبوك
لعبة الارقام
فى قاعدة فى البيزنس بتقول “If you can’t measure it you can’t manage it”
عشان كده مهم اوى انك تبقى عارف الارقام بتاعتك، وده سبب اساسى للنجاح فى حملات الدعاية اللى هتعملها على الفيسبوك او غيره.
لازم تبقى عارف انت بتدفع كام وبتكسب كام، او بتخسر كام على حسب بقى، الارقام هى اللى هتوضحلك انت ماشى صح، هى اللى هتوضحلك ايه اللى محتاج يتغير.
اكيد سمعت عن الـ KPIs وهى اختصار الـ Key performance Indicators، وهى مؤشرات الأداء الرئيسية اللى بناءً عليها بتحدد البيزنس بتاعك ماشى ازاى.
فى مؤشرات كتير، هنتكلم هنا عن المؤشرات اللى هنحتاجها فى الاعلانات بتاعت الفيسبوك:
تكلفة العميل المحتمل Cost per lead
ودى بتحسبها عن طريق قسمة تكفلة الاعلان فى فترة زمنية على عدد العملاء المحتملين اللى سجلوا بياناتهم فى نفس الفترة الزمنية لحملة تسويق معينة.
تكلفة العميل الواحد Cost per acquisition
ودى باختصار التكلفة اللى بتدفعها مقابل اقناع عميل محتمل بشراء منتجك او خدمتك، وبتحسبها عن طريق قسمة التكاليف لحملة دعاية فى فترة زمنية معينة على عدد العملاء اللى اشتروا منك فى الفترة دى.
ودى تعتبر اهم مؤشر للبيزنس بتاعك، لان بيها بتقدر تحدد اذا كان التسويق بتاعك مظبوط ومربح ولا لا.
قيمة العميل الواحد Lifetime value
وتقدر تحسبها عن طريق جمع كل الارباح اللى بتحصلها من العميل الواحد خلال الفترة اللى العمليل بيقضيها فى استخدام البيزنس بتاعك.
ليه بقى محتاج تعرف المؤشرات دى؟
زى مقولنا لو مش هتقدر تقيس نتيجة اللى بتعمله يبقى مش هتقدر تديره، ببساطه لو عرفت العميل الواحد بيكلفك كام لحد ميشترى منتجك وبتكسب منه قد ايه على مدار علاقتك بيه.
وده طبعاً بيخليك تحدد بالظبط انت محتاج او ممكن تصرف قد ايه على التسويق عشان تبيع منتجك لعميل واحد، وده هيخليك تتحكم بشكل كامل فى الاعلانات اللى هتعملها على الفيسبوك.
لما تعرف وتحدد الارقام بتاعتك، هتقدر تكبر البيزنس بتاعك وانت مطمن، وبناءً عليه هتحدد الاستراتيجية اللى هتوصلك لاى هدف هتحدده.
السؤال دلوقتى: المفروض تكلفة العميل الواحد تكون كام؟
الإجابة على السؤال دى محيرة جداً ومفيش اجابه صح او اجابة غلط، على الأقل فى رأيي الشخصى، فى ناس كتير بتحط نسبة ثابتة للتسويق على سعر المنتج نفسه بتتراوح ما بين 15 الى 35٪.
لو هقولك اجابه هتكون ان النسبة بين قيمة العميل الواحد وتكلفة العميل الواحد متكونش اقل من (3 الى 1).
خلينا ناخد مثال عشان الدنيا تكون واضحة بالنسبالك:
- عاوزك تحسب انت صرفت كام خلال اخر 3 شهور على إعلانات الفيسبوك، مثلاً 20 الف.
- احسب عدد العملاء اللى اشتروا منك فى اخر 3 شهور من اعلانات الفيسبوك بس، مثلاً 20 عميل.
- احسب تكلفة العميل الواحد، اللى فى الحالة دى هتكون 1000 لكل عميل.
- احسب قيمة العميل الواحد، مثلاً 5 آلاف.
- النسبة بين قيمة العميل الواحد وتكلفة العميل الواحد هى (5 الى 1)
كده انت بتكسب من الاعلانات بتاعتك كويس لان النسبة (5 الى 1) أكثر من النسبة اللى حددناها.
المقاله دى جزء من دليل كيفية عمل اعلان ممول على الفيس بوك